Han er Sørlandsgaloppens far

Han er Sørlandsgaloppens far

81 år gamle Kristian Omestad var en av initiativtakerne til Sørlandsgaloppen. Han er fortsatt aktiv i Kristiansand Orienteringsklubb og ser ikke bort fra at han stiller til start i Sørlandsgaloppen 2016.
- Forløperen var «Nordsjøkarusellen» ,et 6-dagers karuselløp rundt kysten av Sør-Norge der løpene var spredd fra Drammen til Voss, forteller Omestad. Avstandene ble store, og mange hadde problemer med å komme seg fra løp til løp.
 
50 år siden
Omestad var med i kretsstyret i Vest-Agder Orienteringskrets på den tiden, og dro i gang diskusjonen om å arrangere et større løp på Sørlandet. - Det var full oppslutning i kretsen. men kanskje litt mer lunkne reaksjoner i Aust-Agder og Telemark, forteller Omestad som sammen med andre o-ledere klarte å ordne arrangører på Høydalsmo, i Vinje, Gjerstad, Arendal, Iveland og Høvåg til den aller første Sørlandsgaloppen i 1965.
- Det betyr at det i år er 50 år siden første "Galopp", årets blir den 51. i rekken, mens Sørlandsgaloppen 2016 blir "Galopp" nummer 52, sier o-veteranen som liker å ha orden på tall og fakta etter et yrkesliv som regnskapsmann i diverse større firmaer.
 
4300 deltakere
Sørlandsgaloppen 1965 samlet ca 350 deltakere. Året etter økte tallet til nærmere 500, og deretter gikk det bare en vei i mange år. - Toppen ble nådd i 1982 med ca 4300 deltakere, forteller Omestad som også minnes løpene i 1984 med ca 3900 deltakere.
Han er ikke i tvil om at Sørlandsgaloppen har hatt stor betydning for at det ble en kraftig oppsving i o-sporten i landsdelen. Og ikke minst bidratt til at klubbene er blitt flinke til å samarbeide på tvers av klubbgrenser.
 
Gode minner
Mange gode minner har han fra de mange "Galoppene" han har vært med på å arrangere og selv delta i. Og noen minner er kanskje ikke like gode, som for eksempel da arrangørklokka allerede andre året gikk alt for fort. - Løperne fikk nok ikke riktige sluttider, men plasseringen fikk vi nok til, sier han og minnes også den gangen latrinestokken brøt sammen på Vatnestraum og en deltaker havnet midt oppi elendigheten. - Vi fikk spylt vedkommende i skolens dusjer, men det var nok ingen hyggelig opplevelse for henne, minnes han.
 
Dyreparken
Men de aller, aller fleste minnene fra Sørlandsgaloppen er gode, understreker Omestad. - Kombinasjonen ferie på Sørlandet og deltakelse i o-løp viste seg å slå godt an. Og det håper jeg selvsagt skjer også i 2016 når Sørlandsgaloppen er tilbake i Kristiansands-distriktet, sier han og kan ikke forstå annet enn at kombinasjonen med ferie, besøk i Dyreparken og spennende o-løpsutfordringer burde være midt i blinken for mange flere norske og utenlandske o-familier.
 
Trykt program
Og selv om 81-åringen er høyst oppegående på det digitale området, har han en kjepphest når det gjelder å nå frem til deltakerne. - Jeg skulle ønske at arrangørene tok seg bry og kostnader ved å trykke et program for Sørlandsgaloppen. Det er flott med alt som ligger på nettet, men det er noe håndfast og konkret og få et trykt program i lagsposen, sier Omestad og legger på bordet det 20 sider store programmet for 1965-galoppen.
 
 
 
 

Leave Your Comment

Logg inn for å skrive kommentarer