Satser på gode o-opplevelser

Satser på gode o-opplevelser

Når løypeleggeren heter Svein Wigemyr, vet sørlandske o-løpere at det er en orienteringsmann med massevis av erfaring og kompetanse som har løypeansvar.

 

Sammen med Jarle Ausland, Eirik Martens Svensen og Ståle Gjelsten skal Svein sørge for at rundt 1000 o-løpere får en god opplevelse fra 7. til 10. juli.  Sammen med klubbkamerat Jarle Ausland har Svein ansvar for langdistansen og mellomdistansen i Høvåg på Eidjord- og Hæstad-kartet.

Og det er langt fra første gang den erfarne o-løperen og løypeleggeren har løypeansvar.  Helt tilbake i 1983 og 1986 la han løyper for Sørlandsgaloppen. Og før det hadde han tatt ansvar for løypene i lokale løp.
- Første løype i et offisielt løp la jeg i 1976, tror jeg, sier Oddersjaa-mannen som startet karrieren i Søgne og Songdalen O-klubb men som ble Oddersjaa-medlem etter å ha funnet sin kvinne i livet, o-løperen Åse Karin Drangsholt, nå Wigemyr.

God opplevelse
Og Svein er tydelig på hva  han anser som den viktigste oppgaven: - Det må være å skape en god orienteringsopplevelse for flest mulig løpere.  Derfor legger vi mye vekt på å gjøre løypene løpsvennlige i et til tider utfordrende sørlandsterreng, sier Svein som nevner følgende eksempel: «Ta klassene D/H 70 og kanskje D/H 80. De skal ha A-løyper men samtidig må vi sørge for godt underlag til såpass godt voksne løpere, sier Svein som er komfortabel med arbeidsfordelingen med kollega og svoger Jarle Ausland.

VM-løyper

Sistnevnte tar seg av dataarbeidet og med erfaring som løypelegger både fra VM i Grimstad og junior-VM på Rauland, er det løypeleggere på høyt nivå og med solid erfaring Sørlandsgaloppen kan slå i bordet med.
På spørsmål om antall timer som går med løypeleggingen, smiler han og rister på hodet: - Det tør jeg ikke engang tenke på. Men vi er jo blitt rutinerte etter hvert. Det hjelper. Og ny datateknikk gjør at mange fallgruber forsvinner i forhold til feil koder etc.

Løpsvennlige strekk
Løypeleggingen starter med en god del turer i skogen for å gjøre seg kjent. – Da ser jeg etter fine strekk som er løpsvennlige, tegner disse inn og ser hvilke klasser som kan benytte disse. Vi må også ta hensyn til VDG, finne viltlommer og i det hele tatt sørge for at både mennesker og dyr får en best mulig opplevelse under galoppen, sier Svein som har følgende råd til løperne:
- Les kartet nøye! Her er det mange detaljer, og det kan være en flott løpstrase like ved det mest naturlige veivalget. Og det gjelder å runde kollene på rette stedet, hvis ikke kan du komme ut å kjøre, advarer den erfarne løypeleggeren.

Reaksjoner

At det blir diskusjon mellom løpere og løypeleggere når løperne er vel i mål, synes han er helt OK. – Jeg kan aldri huske at jeg har fått kjeft for dårlige løyper. Men det er klart at det er forskjellige meninger blant løperne.
For egen del synes jeg slike reaksjoner er spennende og utfordrende og gjør at jeg lærer til neste gang, sier Svein Wigemyr som har følgende lett humoristiske råd til de som skal forberede seg til Sørlandsgaloppen: - Tren gjerne litt med høye kneløft. Noen steder er det nok litt høyt gress og lyng som gir økt fart om du har øvd på nettopp dette.
Og med løyper helt ute ved sjøen, har han følgende råd om løpere kommer på villspor og havner ved det våte element: - Smak på vannet og finn ut om det er saltvann eller ferskvann. Da blir det lettere å finne ut hvor du er!

 

 

 

 

Leave Your Comment

Logg inn for å skrive kommentarer